Bor du i villa och har funderat på hur du kan leva mer klimatvänligt? Det finns flera saker du kan göra och några kan göra riktigt stor skillnad.

Värmepump

Portrait,Of,A,Young,Man,Adjusting,Air,Conditioning,SystemOm du har uppvärmning med till exempel direktverkande el eller olja kan du göra stor skillnad genom att köpa en värmepump. Det finns många olika sorter att välja mellan och du kan läsa mer på 20 grader https://20grader.se/ om vad du kan välja för lösning. Hur stor bostadsyta du har och vilka andra värmekällor du har i ditt hem påverkar vad du ska välja för lösning . Förutom att du väljer ett mer klimatvänligt alternativ så kan du även spara pengar genom att du sänker dina andra uppvärmningskostnader.

“Nästan en tredjedel av all energi som produceras i Sverige går till uppvärmning av byggnader” så där finns det stora chanser att agera klimatsmart. Fler tips hittar du här.

Vatten

Vi har länge varit bortskämda med att kunna förbruka mycket vatten. Men de senaste åren har grundvattennivåerna sjunkit och förändrat klimat minskar påfyllningen i vattendepåerna. Du kan spara mycket genom att tänka till när du använder vatten. Korta duschar, inte låta vatten rinna när du borstar tänderna eller diska under rinnande vatten. I duschen går det att installera smarta duschmunstycken som ger mesta möjliga effekt med minsta möjliga vatten.

Utomhus kan du samla regnvatten att använda när du ska vattna växter, gräsmatta med mera. Undvik att ha pool där det går både mycket vatten och uppvärmningen av vattnet. Att investera i åtgärder som är klimatsmarta i ditt boende, är bra för både dig och ditt eventuella framtida värde på bostaden. Många efterfrågar klimatsmarta boenden och det blir allt viktigare.