Den som tänker på miljön bör inte äta speciellt mycket kött. Om vi alla bara skulle sluta äta kött så skulle planeten må mycket bättre. Men för den som verkligen tycker om kött och inte kan tänka sig att sluta äta det, finns några lösningar för att ändå kunna vara klimatsmart.

Köttindustrin är en av de största miljöbovarna av alla. Boskapssektorn står för hela 18 procent av växthusgasutsläppen i världen. Detta är alltså mer än utsläppen som bilar, båtar och flyg gör tillsammans. Väljer man att äta nötkött istället för grönsaker till exempel, så ger detta ett 50 gånger större utsläpp. Detta borde göra att de flesta slutar äta kött direkt men köttätandet är en så djupt rotad tradition hos oss människor att det kan vara väldigt svårt att sluta.

Ett mer miljövänligt sätt att äta kött på, är att jag sitt eget. Det största utsläppet kommer nämligen från kornas gaser och när det födds upp fler och fler kor, leder detta naturligtvis till mer gaser. Jagar man istället sitt eget kött, tar man djur som ingår i det naturliga ekosystemet och som inte massuppfötts av oss människor. Ett bra tips till jägaren är att skaffa sig en åtelkamera från activeoutfit.se. Då kan man ha koll på vilka djur som rör sig runt ens jakttorn.

Förutom att äta vilt finns några andra saker man kan göra för miljön. Man kan till exempel välja att äta gris och kyckling istället för lamm och nötkött. De släpper inte ut lika mycket metangas. Däremot äter de soja, som leder till en avskogning i Sydamerika, där sojan kommer ifrån.

Vi bör även kunna dra ner lite på köttätandet. Vi svenskar äter, enligt Jordbruksverket, 85 kilo kött och charkuterier per person och år.  Den stora mängd kött vi äter har ökat mycket under 2000-talet, vilket är konstigt eftersom det kommit en del forskning som visar att det är farligt för hälsan.