Det finns flera smarta lösningar idag som gör det enklare att välja klimatsmart. Allt från fantastiska matvaror med ekologisk märkning till energi som anses grön. Hur värderar man då klimatsmarta produkter och hur ska man välja i en djungel där alla märkningar betyder flera olika saker. För de som bor i villa så är det betydligt enklare att veta vilken energi som är bäst, det syns nämligen på elmätaren. En luft/vatten-värmepump är det som alla i hus bör överväga, inte bara för att spara pengar utan också för att spara på miljön.

element värme

Det finns många råd och rön för att spara på både klimat och pengar. De flesta väljer förmodligen det grönare alternativet om man blir erbjuden. Men att göra ett aktivt val och välja det gröna och ta reda på nyttig information kan dock vara svårare. När det kommer till uppvärmning av huset så vet de flesta att det absolut värsta uppvärmningssystemet är eldrivet, alltså direktverkande el. Oavsett om man har ett grönt elavtal så är det ett otroligt slöseri på miljöns resurser. Det krävs även utrustning för att bland annat uppföra vindkraftverk och liknande. Det bästa en privatperson kan göra är självklart att satsa på att installera bergvärme i huset. Ett annat är självklart att installera en luft eller värmepump som kan använda husets värme för återförbrukning.

Återvunnen luft

Det bästa är om man i en klimatfråga förstår vikten av förnyelsebar energi. Med det innebär det att den energi som utvinns av miljö och natur är något som vi aldrig får slut på. Med det menas exempelvis luften och solens UV-strålar. Det är sådan energikälla som inte kan ta slut om inte solen helt dör och blir en supernova. Fördelarna för att installera en luft eller vattenpump för oss invånare är att:

  • Ingen tar skada av den pump du installerar. Exempelvis blir ingen sjuk av kol som förbränns i ugnar för energi som är många fall i flera länder som har kolenergi.
  • Du återförbrukar din egen luft och det om något är en förnyelsebar energi.
  • Det må kosta en slant att sätta in, men en riktigt bra pump sparar också tusentals kronor för er.