Antalet svenskar som tar jägarexamen är större än någonsin, och till stor del beror det på det ökade intresset för miljön. Men vad exakt är det som gör så många sugna på att jaga.

Fler och fler svenskar intresserar sig för jakt. Det beror delvis på intresset för mat och råvaror, men också på intresset för miljö och för djurs välfärd. Det sistnämnda kan låta en smula motsägelsefullt, men djuren i de svenska skogarna har ett betydligt bättre liv än de som föds upp för att ätas. Det gäller inte minst när det kommer till fågel.

Några skäl till varför så många vill jaga är följande:

  • Man får tillgång till kött som är närproducerat, och löper ingen risk att bli lurad.
  • Djuret har ätit den typ av foder som det är anpassat för, inte kraftfoder, antibiotika eller tillväxthormon.
  • Jakt håller nere stammen av djur som hjortar och vildsvin, som kan orsaka stora skador i naturen eller på privat egendom om de blir för många.
  • Människan har alltid jagat.
  • Köttet smakar bättre än det man köper i affären.
  • Man kan vara säker på att djuret har haft ett bra liv.

Urtagning av dödad älg

Att ta jägarexamen

Den som är nyfiken på att ta jägarexamen kan börja med att kontakta ett jaktlag, och kanske följa med på en jakt – obeväpnad, naturligtvis.

En och annan kanske oroar sig över risken att bli skjuten av en jaktkamrat, men säkerheten är stor vid jakt.  Som man kan se på jaktkläderna på Fähallen Jakt har jaktkläderna också blivit säkrare. Moderna jaktkläder kamouflerar jägaren från villebrådet, samtidigt som man är fullt synlig för sina jaktkamrater. De flesta villebråd är nämligen färgblinda, och ser inte skillnad på grönt (skogen) och orange (varselkläder). Därför är mönstret viktigare än färgerna för kamouflaget. Glöm inte heller hörselskydd.

Hur det går till på en jägarutbildning kan man läsa mer om här. Även Sveriges radio berättar om det ökande intresset för jakt.

Priserna för att ta jägarexamen varierar. Här finns en sammanställning över vad det kostar. Generellt kan man säga att det är billigare ute i landet än i Stockholm, eftersom det på många mindre orter finns instruktörer som utbildar på ideell basis.